Hoofdpijn en rugklachten een duo van deze tijd.

Wist je dat deze klachten vaak een gezamenlijke oorzaak hebben?

In het lichaam werkt alles samen. 

Vanaf conceptie zijn het zenuwstelsel, hart, lever en darmen de eerste belangrijke elementen die de ontwikkeling van het embryonale lichaam sturen.

Darmen en hersenen lijken misschien weinig met elkaar te maken te hebben. Maar door de snelle groei van het centrale zenuwstelsel en de hersenen ontstaan ook de darmen dit is een samenhang die niet te scheiden is in de ontwikkeling. Het hart zorgt voor de eerste aanleg van de darm door de vorming van de mond aanleg daarna volgt de rest van de darm. De darm is dus rechtstreeks verbonden aan het hoofd.

De darm is verbonden aan de ruggenwervels middels vliezen. Darmen en hersenen hebben een innige relatie met elkaar, ook via het zenuwstelsel en het bloed en hormonen. De darm zorgt voor vertering van voedsel en de hersenen ‘verteren’ sensorische voeding, dus alle informatie die via je waarnemingen , zien, horen, voelen, proeven, ruiken binnenkomt.

Beide zijn dus verteringsorganen die informatie omzetten. Zolang de informatie verteerbaar is gaat dat allemaal goed.

Als een van de systemen overbelast raakt zal de ander reageren.

Sterker nog het lichaam heeft een voorkeur voor de darmen als het om overleving gaat.

Het is belangrijk om het lichaam van voeding en energie te voorzien. De hersenen gebruiken het grootste deel van de energie die via het eten binnen komt.Darmen hebben dus hoge prioriteit in het lichaam.

Darmen reageren heel sterk op een ongeluk, een operatie een voedingspatroon waar je niet zo goed tegen kunt of een stressvol leven, door verkramping of verslapping.

Als een darm sterk verkrampt dan zullen de vliezen waarin de darmen hangen heel sterk aan de rug gaan trekken. Dit veroorzaakt bijna 80 procent van alle rug klachten die ik in de praktijk tegen kom.

‘Scheve’ wervels en kleine scolioses komen heel vaak van binnenuit.

Klachten in de darmen betekent dat de bewegingsvrijheid in die regio sterk beperkt is waardoor de functie van de organen slechter wordt. Hierdoor wordt voeding slechter verteerd.

Doorbloeding in de organen wordt slechter en dat ga je uiteindelijk in je hele lichaam merken met vage klachten die chronisch kunnen worden. Hoofdpijn en Prikkelbaar darm syndroom zijn veel voorkomende klachten die hieraan te relateren zijn.

Als osteopaat help ik de beweging die stagneert weer opgang, dit is mijn specialiteit.

Beweging en stroming zijn voorwaarde voor gezondheid. Als de beweging terug is kan jouw lichaam weer alle informatie verteren en volledig genezen, en zullen darmklachten, hoofdpijn en vele andere vage klachten waar je veel last van hebt verdwijnen. Laat je niet misleiden door het feit dat je vaak niets in je buik voelt. De subtiele trek van weefsels 24 uur per dag 7 dagen in de week 365 dagen per jaar kunnen zeer heel vermoeiend zijn.

Als je dus al langdurig hoofdpijn of rugpijn hebt, maar ook nekklachten prikkelbaar darm syndroom of een frozen shoulder denk dank aan de totale verbindingen van het lichaam, en aan osteopatische interventie om hier weer beweging in te krijgen.

Neem gerust contact op als je zeker wil weten of osteopathie iets voor je kan betekenen.

Evert-Jan Ilbrink Osteopaat D.O. mro.(c)

Osteopaat in Almere en Amsterdam.

https://www.osteopathie-ilbrink.nl

of bel 06 33179417